Förskolans blogg

V.27 Laxar, Abborrar och Gäddor

Denna veckan har bjudit på lite svalare väder tack och lov. Vi fick ta på oss stövlar och regnkläder vissa dagar då det kom skurar emellanåt.
Vi har tittat till våra odlingar, jordgubbar, tomater och paprikor bland annat.
Vi bakade chokladmuffins en dag, de blev väldigt goda!
Vi har även hissat våran nya ”Grön-flagg”-flagga. Det krävs tydligen många personal för detta.

V.26 Laxar, Abborrar och Gäddor

Denna veckan har det minst sagt vart varmt! Vi har varvat inne och ute-aktiviteter så mycket vi kunnat. Några av barnen har gjort egna fjärils-matare!

     

Här är en av inne-aktiviteterna. Loom-bands på spik-tavlor. Många fina mönster och former blir det.
Lite av-svalkande fotbad inomhus i värmen kändes skönt!

 

V.25 Abborrarna 

Abborrarna på väg hem till förskolan efter en upptäcktsfärd i skolskogen,barnen säger ” myror, gråsuggor, skalbaggar och många kottar”

Sista dagen innan midsommarafton firar vi helgen med att                            plocka lite blommor, dekorera fyren och dansa tillsammans runt den.

Trevlig Helg!

V.24

Abborrarna

Vi jobbar med vårt bihotell här tittar vi  även in i en bikupa och bjuder på honungsmelon.

Hela Förskolans bihotell ett rum från varje grupp!

Abborrar, Gäddor, Minilaxar och Storlaxar!

V.23

Laxarna

Vi sorterade oss själva på olika sätt. Vi tittade på ”Miniräknarna” först där de sorterade på olika sätt, och sen sorterade vi oss själva på flera sätt. Här i åldrar.

 

Vi fortsatte även med våra bi-hotell. Vi målar dem.

 

Och samlade innehåll till det..

Abborrar

Vi fortsätter arbeta med vårt bi hotell, med barnens inflytande och en omröstning blev färgen gul.

 

Vi utforskar skolskogen och vad som finns under stenarna denna veckan också, vi hittade både gråsuggor, myror, skalbaggar och en grön mask som kröp om kring på pedagogens arm.

V.22

Laxar

Vi har blivit inbjudna av Mariestads kommun att delta i en aktivitet med fokus på ekosystem och biologisk mångfald. Detta genom att skapa egna bi-hotell. Vi har precis startat upp, och denna veckan slipade vi grunden till hotellet. Maria på skolan hjälpte oss att snickra ihop den.
Vi har även hunnit med att jobba med bokstäverna O och B. Vi tittade på ”Livet i bokstavslandet” och läste Lennart Hellsings texter om bokstäverna.

Abborrar

Även Gäddor och Abborrar har slipat på sina kuber som vi sen ska sätta ihop till ett större bi hotell.

 

Vi matar maskarna i komposten med mat 2 ggr i veckan och de blir bara fler och fler

Gäddor

Denna veckan har vi förutom bi-hotell skapat egna foto-ramar i ateljén!

V.21

Abborrarna

Vi pusslar med stora bitar, om man hjälps åt går det mycket lättare att få rätt bit på rätt plats och siffrorna i tur och ordning. Vi både vi räknade, gick och hoppade på den långa siffer mattan.

I skogen fortsätter vi med att lyfta på stenarna för se vem som bor där! Många Gråsuggorna i olika storlekar och med många ben. Att hålla i dom är en upplevelse som en hel del uppskattar.                                                                Vi letar och hittar harsyra att smaka på fast de är så små. Barnen gör grimaser, de är faktiskt sura men lite goda.                                                        Gäddorna

Vi dansade Limbo! Det var så kul, och nästan alla barn som var här va med. Anna höll i gardinstången, och musiken rullade på! Mycket skratt och glada barn!

Laxarna

Kort vecka denna vecka! Vi hann med att titta på ”Livet i bokstavslandet”, och denna gång provade vi ett lite svårare avsnitt. Vi tittade på bokstäverna S och K, och att de tillsammans kan låta som ett ”nytt” ljud, SK. Vi funderade på om vi kom på några ord som började på SK, och det gjorde vi!
Vi pratade jobbade också med ”geometriska former”. Vi pratade om vad som kännetecknar de olika formerna, hur många hörn har de, sedan gick vi på form-jakt, där vi skulle hitta rektanglar, cirklar och trianglar.

V.20

Denna veckan firade vi Förskolans dag den 14/5. Vi var i våra trygghetsgrupper med skolbarnen och lekte olika lekar, blåste såpbubblor, hoppade hopprep och cyklade. Alla tyckte att det var jätteroligt! Efteråt åt Gäddor och Laxar tillsammans med skolbarnen.

Laxarna

Vi har övat på ”siffra-antal” denna vecka. Vi slog tärningen, och ställde oss på rätt siffra, som antalet prickar på tärningen visade.

Abborrarna

På upptäckts promenad i närmiljön, vi såg traktorer och hälsade/ vinkade på kalvarna. Många fina ”rosor”  solrosor  att både plocka och att blåsa på. 

Tillsammans har vi byggt ett bo till dinosaurierna, av en pallkrage.                       ” Dinosaurieland ” barnen öste sand i och djuren fick flytta in, en del var både hungriga och törstiga.

 

V.19

Denna vecka har vi jobbat mycket med mönster. Vi har försökt se mönstret i olika saker, vi har lagt egna mönster, och härmat efter mönster. Barnen hade flera förklaringar till vad ett mönster är. Halsband sa någon, någon annan sa färger.

 

Vi har även varit ute i skogen, där hade vi natur-bingo, tillsammans med förskoleklassen denna gång.

 

Vi skapar konst efter intresse! Även på Ipaden – Maskiner eller musik.

Gäddorna

Barnen skapar Fjärilar och Blommor, många fina färger som man blir glad av. Regnbågsfjärilar !

 

V.18

Laxarna

Några av laxarna testar att fotografera varandra. Vissa gånger blir det suddigt, andra inte? Ska vi stå långt bort eller nära? Fotografen bestämmer!
Vi testar photobooth. Titta vad tokigt det kan se ut!

Gäddorna

I ateljén skapar vi vårteckningar. Hur skapar man blommor som växer utomhus? Vattenfärg, papper, bokstäver och pennor är några av barnens lösningar.

Abborrarna

Under veckan har vi introducerat Abborrarnas sjukväska, här är det Doddo som  fått bandage, barnen har tagit febern och lyssnat på hjärtat.

 

Vi provar något nytt! Först kastar vi bollar genom ringarna sen får barnen ta sig igenom själva genom en liten eller stor ring.

V.17

Laxarna

Vi tejpade upp silvertejp på asfalten, och gjorde ett mönster. Därefter ritade barnen med gatukritor, så det blev ett jättefint mönster.
Alla hjälpte till, några tyckte att vi skulle borsta bort överflödigt ”damm”.
Det färdiga resultatet!

Abborrarna

Vad händer i skogen? Vi är tillbaka vid myrstacken och ger de både lite socker och fruktbitar, En del av barnen tycker myrorna är otäcka andra vill gärna fånga dom.

Längre upp i skogen åt vi frukt och upptäckte allt runt omkring bla den STORA stenen.

V.16                                                                                                                                    Abborrarna

Vi utforskar naturen, idag tar vi med lite fruktbitar och lägger på myrstacken. Dom har vaknat säger flera barn!

 

Vi provar olika målartekniker först pastellkritor och sen vattenfärger ovanpå. Roligt och spännande!

Laxarna

Solen har börjat titta fram allt mer och mer, och våren är på gång! Vi plockade fram gatukritorna och skrev och ritade på marken!

V.15

GLAD PÅSK! 

Önskar alla på förskolan Torsö skärgårdsskola.

Härligt glada påskharar och tuppar har hittat till förskolan!

 

Här är påskgummor / gubbar och andra kompisar på startbanan mot Blåkulla.
Alla påskkärringar och påskgubbar dansar med techno-hönan!
Som påsklovsaktivitet har fritidsbarnen och förskolebarnen fått göra färgglada gelétvålar.

 

Gelétvålarna såg ut som godis men barnen kom fram till att tvålarna får man bara använda för att tvätta händerna med. Några av barnen provade att tvätta händerna med en liten bit på förskolan medan några ville spara och prova hemma.
I dessa Corona tider har även barnen snappat upp vad det handlar om. Här har ett barn ritat ”en bacill”.

Abborrarna

Nu har vi upptäckt att myrorna vaknat och börjat jobba, intressant men vi tittat på avstånd!

 

Vår känslor när vi kan både rita och samarbeta ute i solen!

V.14 Abborrarna

Barnens fokus för dagen, är bla. att para ihop liten och stor, sen rullar vi de små cirklarna runt runt i idrottshallen. Roligt!

 

Vi hänger upp våra tryckta HÄNDER i björkgrenen ! Det blåser säger barnen.

Gäddorna

Bollspring i idrottshallen!

V.14

Vi fortsätter med vår egna ”MJÖLKBILD” barnen har först letat upp alla djuren, vi har tagit kort med vår Ipad och sen satt upp bilderna och samtalat om igen vad som finns på bilden. Naturligtvis finns det med en traktor, röd.

 

Vi provar ringarna i Idrottshallen, de äldre Abborrarna känner att de klarar av att hålla kvar, provar många gånger.

 

I väntan på mellanmålet, läser en av Laxarna ”lilla Sjöjungfrun ” med hjälp av bilderna och en pedagog för två Abborrar. Uppskattat!

V.13

Laxarna

Varje vecka går vi till gympasalen och har olika aktiviteter. Denna gång lekte vi olika leka. Här leker vi ”Gammelgäddan”, en lek som barnen lekt många gånger nu. Detta för att alla ska lära sig den ordentligt. Det gäller att man som ”vanlig” fisk ska akta sig för Gammelgäddan som ligger och sover mitt i vattnet, för plötsligt vaknar hen, och är hungrig på fisk!

 

En annan lek vi gjorde var ”boll-datten”, väldigt uppskattat!

V.12   

Laxarna

Vi fortsatte med våra sagor som vi skrev förra veckan. Båda sagorna innefattade en dinosaurie, och det kan vara lite svårt att rita en sådan. Vi tog hjälp av en Ipad, och hittade en bild som vi ritade av.

   

            Abborrarna

Skärgårdsskolans trygghetsgrupper har träffats och gjort tulpaner av sina händer som nu sitter i matsalen. Abborrarna var inte med den här gången utan skapade blommor av sina händer i ateljen. Nu har även vi ritat av, limmat, laminerat och satt upp våra blom händer i vårt vink fönster.

På väg till skogen, passar vi på att titta på våra blommor i fönstret från utsidan. Vems är vems? namnen står på insidan mer flera barn känner igen sin hand, på färgen och storleken.

V.11                                                                                                                         Abborrarna

Vi tränar samarbete i gruppen Abborrarna genom att tillsammans lägga ut, räkna och gå balans på de olika färgade cirklarna i idrottshallen.

Laxarna

Denna vecka har vi jobbat med sagor på olika sätt. Vi har som vanligt läst böcker, vilket vi gör dagligen. Men vi har även skapat egna sagor. Barnen har använt sin fantasi, och tillsammans har vi gjort sagor. De äldre laxarna gjorde en, och de yngre laxarna gjorde en annan. De äldre har även ritat bilder till sagan. Väldigt spännande att se och läsa, de var jätteduktiga.

I onsdags hade vi besök av en man som berättade sagor för oss. Efter det fick vi gestalta sagan, och alla barnen tyckte det var jättekul! Detta var genom ”Skapande förskola”, som besökte oss på Torsö.

V.10

VI målar och ritar av händer , det killas säger barnen! Det ska senare bli lite vårblommor!

 

Här provar barnen själva att pensla under fötterna på varandra!                    Med bara pensel  var skönare än med färg.

 

Vi arbetar med olika funktionshinder. Här pratar vi bla om fötter, att inte kunna gå, dockan får symbolisera detta. Ont i både foten och huvudet.

Gäddorna

Vi arbetar med olika funktionshinder: Här provar vi att inte kunna se! Här leder en kompis den andra, man måste kunna lita på varandra!

Laxarna

I början av veckan började barnen rita djurmasker. Detta blev väldigt populärt. Så nu har alla barn gjort egna djurmasker. Vi bestämde att vi har djurmaskerna här på förskolan, i deras egna låda. Så kan man leka med dem här. Några har gjort flera, och då kanske de kan ta hem en av maskerna.

V.9

Abborrarna

Tillsammans känner vi på den röda mjuka bollen, vi spelar trumma!

 

Vi provar här både syn och känsel, vad kan det vara? Gosigt! Det är inte alltid så lätt att beskriva med ord!

Laxarna

Denna vecka har vi jobbat med mönster. Barnen har fått göra egna mönster, gjort en mall, och pärlat halsband eller pärlplattor utifrån det.

 

Vi insåg ganska snabbt att det inte var jätte-enkelt. Vad är egentligen ett mönster? Vi pratade om att ett mönster ofta upprepar sig, och då blev det lite klurigare att lägga ett mönster.

V.8

Abborrarna

Balans! Efter att ha gått på en lång bana i Idrottshallen, bygger barnen här om den. En maskin eller kan det vara ett flygplan?

Laxarna

Vi pratade om magnetism i måndags. Vad är magnetiskt, och vad är inte magnetiskt? Vi tittade på ”Tiggy testar” där de undersöker magnetism. De gör även en racer-bana, vilket vi gjorde också. Gem blev till racing-bilar, som styrdes av magneter.

Vi fortsatte även arbetet med ljudvågor som vi arbetat med ett tag nu. Vi gjorde burk-telefoner och alla förvånades och gladdes åt att vi hörde varandra genom plast-muggen.

V.7 Abborrar

Vi fortsätter skapa på vår STORA TILLSAMMANS TAVLA limmar, tittar och samtalar om bilderna och hittar sig själva .

Abborrarna

Vi fortsätter skapa på vår tavla, barnen fyller på med bokstäver, makaroner, paketsnören, piprensare m.m med limstift, Att sen hitta sin bild av sig själv, då är det lycka!

Gäddorna

Tillsammans gör vi en snögubbe, nu finns dom både ute och inne!

Laxarna

Vi fick lite snö till allas förtjusning! Alla madrasser åkte fram, vi gjorde snöänglar, och snögubbar dubbelt så stora som barnen!

 

Vi fortsätter vårt arbete inom Grön flagg. Temat i år som vi valt att arbeta med är ju ”Livsstil och hälsa”. Här har vi arbetat med hur man är en bra kompis. Vad ska an göra, och vad ska man inte göra. Barnen har många tankar, som inte alltid är lika lätta att använda i praktiken 😉

V.5

Abborrarna

Vi målar tillsammans, på flera olika sätt och på olika sätt!

Vi går på språkpromenad , letar bla efter traktorer och här är det spår! Kolla

Laxarna

Denna veckan har vi undersökt vad som flyter, och vad som sjunker. Vad är det som gör att olika saker flyter respektive sjunker?

 

Vi har även provat att måla med munnen. Hur känns det att inte ha några händer när man ska måla? Det finns ju människor som inte har några händer.

v.3

Laxarna

Denna vecka dansade vi ut julen, tillsammans med skolbarnen. Vi dansade genom hela skolan, från förskolan till mellanstadiet. En av alla de gemensamma aktiviteter vi gör tillsammans med skolan, för att stärka ”vi-känslan”.

Efter julgransplundringen gick förskolan tillbaka till sig, och där väntade julklappar från Nissen! Han tyckte att vi hade jobbat på så bra, så vi fick julklappar. Här byggs det med den ena av julklapparna, ett material som gick att bygga ihop på oändligt många sätt!

Abborrarna

Den här veckan har vi introducerat overhead-maskinen för barnen. De fick lägga olika djur på maskinen och sen undersökte de vidare genom att lägga på bilar, händer m.m. Barnen tyckte att det var spännande med något nytt och var mest intresserade av ljuset från maskinen.

V. 2

Laxarna

Nu är julledigheter och klämdagar över för denna gång, och förskolans alla barn är tillbaka, härligt! Vi startade upp med en gemensam aktivitet tillsammans med skolbarnen, då vi gjorde snögubbar tillsammans. Vi målade våra fotsulor vita och tryckte på papper, sen klippte vi och klistrade, så att det till slut blev en snögubbe. Efter det åt vi lunch tillsammans i trygghetsgrupperna, och gick sen ut tillsammans.

 

På onsdagar kommer de som är födda -14 vara med i förskoleklassen på onsdagar på förmiddagen. Denna ”grupp” blir en ”egen” grupp på morgonsamlingen framöver. De som är födda -15 och -16 har sin morgonsamling, sen är vi alla laxar tillsammans övrig tid.

Abborrarna

Vi har fått in en tågbana i gula rummet som körs varm. Barnen släpper tåget från banans kulle och ser hur långt loket kommer. Oj, så roligt!

V.51

Abborrar och Gäddor

Nu är snart julen här! De flesta har börjat komma tillbaka efter diverse sjukdomar, och vi firade in det och julen, men att dansa runt ”granen” i gympasalen. Uppskattat, av små som stora! God jul!

Laxarna

Laxarna åkte bussen in till stan och gick på julvandring i Marieholmskyrkan. Där träffade vi bland annat på denna vackra ängel, som vägledde oss vidare i våran vandring.

 

Vi avslutade med lite sång längst fram i kyrkan!

v.50

Laxarna

Vi är många som längtar efter jul. På förskolan har vi denna vecka förberett oss genom att baka pepparkakor, de få barn som varit här. Fortfarande är det många som har varit hemma med magsjuka. Vi har även skapat lite julkort, och hjälpt gäddorna och abborrarna med att pynta granen inne hos dem.

 

Gäddorna

Barnen har hjälpt till att pynta granen inför jul. Enligt barnen är den bästa julkulan gurkan som hänger i granen!

Aborrarna

Full rulle inför jul! Vi skapar julkort som barnen får ge till någon de tycker om.

 

Babblarna var busiga i veckan och lekte kurragömma med oss. Efter mycket letande hittade vi alla sex stycken babblarna!

v.49

Laxarna

I början på veckan kom efterlängtad snö. Vi skyndade ut och åkte ner för backen, både stora och små. Laxar, Gäddor och Abborrar var ute tillsammans!

 

Vi har också börjat julpyssla. Här tillverkar vi egna granar som vi senare pyntade.

 

I måndags öppnad vi första luckan i våran kalender. Varje dag fram till julafton får vi ett ett julklappsrim, och får lista ut vad det är för julklapp på baksidan av luckan.

Abborrarna

Babblarna har flyttat in hos oss och kommer bo här tills jul. Några gånger i veckan kommer vi få uppdrag från babblarna med saker som de undrar över eller behöver hjälp med. Den här veckan har vi hjälpt babblarna med att inreda huset och öva på julsånger.

 

Vi hade även avslutning i skogen med varm saft och mariekex. Det smakade väldigt gott efter att ha pyntat en gran inför jul. Hejdå skogen! Syns till våren igen.

Gäddorna

I början av veckan fanns det massor av snö och vi passade på att åka madrass. Uppskattat av barnen och nu när det finns en trappa klarar de att själva ta sig upp för att sedan åka i full fart ner.

 

Barnen har också hjälpt tomten att leta efter hens tomteluva eftersom Nissarna hade varit busiga och gömt den. Små fotspår fanns att se i snön här och där och efter lite letande hittade vi tomtens mössa! Bra jobbat, gäddorna!

Laxarna

V.48

Laxarna

Vi åkte in med lilla bussen till stan, och pyntade en gran i esplanaden. Det var ”Tillväxt Mariestad” som bjöd in alla förskolor till att pynta var sin egen gran med reflexer, och egentillverkat pynt.

Abborrarna 

På gympan dansade vi och sjöng tillsammans med videor från Youtube. Här dansar vi med Lollo & Bernie!

 

Lugn musik till stillsamma bilder, det är vår avslappning efter all rörelse.

V.47

Abborrarna

Vi fortsätter på spåret Grön Flagg med Livsstil och Hälsa. Här med Fotbad, bubbel vatten, ljus och lugn musik. Mycket uppskattat av barnen så den känslan vill vi uppleva fler gånger.

Laxarna

Vi har börjat jobba lite med känslor. Denna veckan pratade vi om ”glad” och ”ledsen”. Vad gör oss glada, respektive ledsna. VI tog fina bilder på när vi visar våra känslouttryck som sitter uppe, och vi ritade även fina teckningar.

Vi har också degat mycket denna veckan. Alla gillar att dega med play-dooh. Det skapas för fullt, kakor, tårtor, pepparkakor, ormar, med mera med mera.

V.46.

I måndags firade vi på förskolan grön flagg dagen och hade olika aktiviteter för att uppmärksamma livsstil och hälsa. Laxarna deltog i både fotbad, målning och yoga medan Gäddor och Abborrar gjorde rörelse i idrottshallen med gemensam avslappning. Allt detta avslutades med fruktstund och vatten med smak av citron/apelsin/gurka. Den lokala tidningen var också här och fotograferade oss allihopa, kika gärna på deras reportage i tidningen.

Laxarna

Denna veckan tog vi fram våran ”blue-bot”. En liten robot som vi kan programmera hur den ska gå. Vi programmerade den att gå en ”rutt” på ett rutnät på bordet, och när den stannade på en siffra tittade vi i boken ”365 experiment”. Därifrån gjorde vi ett NO- experiment med vatten och papper, fråga gärna era barn!

Gäddorna

På samlingen i veckan gjorde vi mungymnastik och efteråt fick barnen måla självporträtt och sina familjer.

Abborrarna

I skogen träffade Doddo och Dadda en hund som de tog med sig till oss. Vi lyckades hitta ett koppel i ryggsäcken och försökte sedan komma på vad en hund äter för något? När vi löste det gick vi på en hundpromenad där vi turades om att gå med hunden.

 

På gympan byggde vi ihop en hinderbana och ett moment var att gå balansgång på Torsöbron. Det tyckte barnen var roligt och några försökte gå balansgång och andra klättrade upp och ner för den.

v.45

Laxarna

Vi fortsatte med smaker denna veckan. Vi pratade om de 5 olika grundsmakerna, sött, salt, surt, beskt och umami. Den sista smaken tyckte barnen var roligt att säga! Vi smakade på sött äpple, saltgurka, citron, grape-frukt, och parmesanost. Det mesta var gott, framförallt osten!

 

De ”äldre” laxarna skrev i sina små häften om smakerna. Hur smakade det? Hur var konsistensen? Hur luktade det?

Gäddorna

Barnen leker bland buskarna även om det är svårt att komma emellan med alla varma kläderna vi har på oss.

Abborrarna

Den här veckan var inte Dadda med i skogen utan vår kompis Doddo. Doddo frös och var ledsen men när hen fick en mössa och ett par vantar blev Doddo glad igen. Råttan Rutger fanns också i ryggsäcken och hen hade med sig en bok om honom så den passade vi på och läsa.

V.44.

Laxarna

Denna vecka har vi haft höstlov, så alla grupper har varit tillsammans, vi har varit lite mindre antal barn också. Vi firade lite halloween i torsdags med popcorn, halloweenfilm, och halloweenteckningar, och de som ville fick klä ut sig. Vi fick besök av pumpor, häxor, tigrar och möss!

 

Tidigare i veckan gick vi till skolans bibliotek och hade sångsamling i ackompanjemang av ett piano, det var mycket uppskattat av alla!

Abborrarna

I skogen passar vi på att sjunga björnen sover för björnen som vi hittade i ryggsäcken.

 

Vi har även skapat pumpor den här veckan.

V.43

Abborrarna

I Idrottshallen var det första gången som barnen valde material /aktivitet utifrån bilder. Den här gången blev det ringar stora och små, sen även hinderbanan att gå över och krypa under.

 

Vi fortsätter att prova på den färgade sanden, med att känna, köra med bil i, ösa, rita med pensel och fingrar i sanden. En härlig känsla!

Gäddorna

Tillsammans delar och skär vi äpplen i små bitar, för att sen vispa ihop och lägga i bitarna till en äppelkaka.

Laxarna

Nu är hösten verkligen här, och det märks när vi är ute. Barnen har pratat om hösten, och vi har skapat egna höstträd. Vi har samarbetat och målat trädens stam, och limmat på löv. Vi gjorde ett höstträd, med löv i höstens nyans, och även ett sommarträd, med gröna löv. Gäddorna var med och hjälpte till lite grann.

 

Alla skolbarns, förskolebarns, pedagogers och föräldrars pusselbitar har äntligen kommit upp på väggen. Så fint! Lika-unika,

V.42

Laxarna

På Knytte har de pratat om älgar, och vi har fortsatt det arbetet inne på förskolan genom att tillverka egna älgar. Klippa, klistra, och rita. Det gäller att hålla tungan rätt i mun! Men det blev väldigt fint!

Gäddorna

Varje vecka går vi ut i skogen eller på promenad. Barnen har nu börjat märka att skogen börjar skifta färg och löven inte är gröna längre. Undra hur det ser ut nästa vecka?

Abborrarna

På promenaden över stock och sten var det svårt att hålla kvar fötterna på marken. När någon ramlade, hjälpte vi varandra upp och blev någon ledsen gav vi en tröstande kram.

 

Mycket regn har det kommit den här veckan. Vi passade på att undersöka vattenpölar med både händer och fötter, ibland hela kroppen 😉

V.41

Abborrarna

Vi fortsätter med naturmaterialen men nu i både varmt och kallt vatten. Känsla av att stoppa ner händerna i kallt vatten var en upplevelse i sig men kottarna trivdes där bättre. Vilka flyter och vilka sjunker?

Gäddorna

Vi fortsätter med vårt skapande med hjälp av löv.

Laxarna

V.40

Laxarna

Hela Skärgårdsskolan jobbar tillsammans i temat ”Lika-unika”. Temat handlar om värdegrunden, och vi har pratat om hur vi ska vara mot varandra. Alla barn, elever, personal och föräldrar som var på föräldramötet har målat en pusselbit, som vi till slut sen sätter ihop till ett stort pussel, alla hör ihop.

Gäddorna

Vi har skapat rävar av egenplockade löv den här veckan.

Abborrarna

Vilken färg ska pusselbiten vara? Många härliga färger att välja emellan.

 

I skogen kikade vi på en liten spindel i vår lupp.

V.39


Abborrarna

Vi startar upp med en upplevelse, en känsla med natur material som KOTTAR; STENAR, VATTAN och SAND inomhus. Att vilja, våga känna med fötter och händer.

I skogen träffade vi en liten mus som frös den hade säkert ätit på svampen, Vi hittar och känner även på både svampar enbuskar gråsuggor m.m

Laxarna

Vi fortsätter vårt arbete om livsstil och hälsa. Här pratar vi om energi, och ”installerar” våra nya solcellslampor. Dessa behöver sol för att orka lysa, och våra kroppar behöver bland annat mat för att orka.

 

Vi pratar om att det finns bra och dålig mat, nyttig och onyttig. VI målar olika fruktbilder.

V.38

Abborrarna

Dadda följer med i ryggsäcken när vi går till skogen!

 

Dadda visar hur en kotte ser ut i en lupp.

Gäddorna

Full fart på gympan! Viktigt att röra på sig.

 

Kasta noggrant för att träffa lådan!

Laxarna

V.37

Laxarna

Barnen tyckte att våran whiteboard var så tom, så vi skrev våra namn på, kul att skriva på tavlan!

Abborrarna

Ute på promenad hittade vi två stora squash i förskolans odling. Vi lämnade över båda till kocken i köket.

Gäddorna

Vi hjälps åt i skogen när det är mycket packning!

V.36

Laxarna

Denna veckan gick vi till skogen, båda laxgrupperna. Barnen lekte glatt med ”ny-gamla” kompisar. Innan vi gick tillbaka till förskolan sa vi hejdå till skogen och kramade dem.

Abborrar

Nu är vi 8 st Abborrar på förskolan, Tittut bakom bollen !

V.35

Abborrarna

Här badar dinosaurierna, i det bruna vattnet!

Laxarna

Vatten är alltid lika roligt. Ösa, skvätta, hälla, samla, hoppa i. Veckan har bjudit på varierande väder, mkt regn. Vi har varit ute i regnet och lekt väldigt mkt. Eftersom vi är en ”ny” barngrupp i laxarna, har vi fokuserat på att bara ”vara tillsammans”.

V.34

Nu är vi igång igen, efter en skön sommar. De flesta barnen är tillbaka efter sin ledighet. Vi har sagt ”hejdå” till Charlie, Simon och Edda som börjar i förskoleklass och fritids. Även David slutar hos oss för att börja på Högelid inne i stan. Vi hade kalas med glas, och överlämning av barnens pärmar. De fick även en liten ”dikt”, och en minnes-maskot att hänga på ryggsäcken av oss på förskolan.

 

Vi har också startat igång med bullfest, tillsammans med de andra på förskolan, och skolan. En mysig tradition! Vi passar också på att hälsa Maximiliam välkommen, som börjar hos oss, tillsammans med Abborrarna. Även nya pedagoger hälsar vi välkomna, Anna Leijon och Johanna Hilli Sjöqvist. Johanna kommer vara i Laxarnas grupp, och Anna hos Gäddorna.

Squash och gurkor behöver också vatten i solskenet!

Spela tennis på gården är både kul och stärkande!

 

En förmiddag i skolskogen är kul ,enligt barnen!

 

Här provar vi appen Quiver, för att se om bilden som barnen målat kan röra på sig.

SOMMAR 2019

Äntligen! Nu kan vi gunga igen, och det blev ju jättebra! Tack för ett bra jobb!

 

Nu är det bara gungorna som skall på plats.

 

Maskinerna som arbetar med gungorna inspirerar till lek i sandlådan.

OJ! Vilket stort däck!

 

Nu händer det spännande saker på gården! Vi har besök av STORA maskiner som gräver och jobbar. Det skall bli en helt NY gungställning!

Idag får barnen tennislektioner av Hanna. Jättekul!

 

På sommaren är det härligt att åka båt!  På Skärgårdsskolan kan man det både ute och inne.

VÅRTERMINEN 2019

V.26

Denna vecka har vi bland annat tränat vår samarbetsförmåga, genom att gemensamt färglägga en och samma bild. Turtagande och samarbete!

V 22

Abborrar och Gäddor

Idag var Räven med till skogen, den smyger ,luktar och letar efter mat . Vi pratar om vad den tycker om.

 

I skogen hittade vi bla en STOR STOR myra!

 

Mitt i vägen till skogen hade någon parkerat en blå traktor! Spännande vems var detta?

 

Att bygga så här högt 9 st, Bra jobbat Maja!

v22

Abborrar och Gäddor

Vi både provar alla tangenterna och sjunger när Madde spelar bla. Blinka lilla stjärna, lilla sigel på pianot i biblioteket.

 

Mycket vatten den här veckan,! En kanal blev grävd ner till sjön där båtarna sen fick köra.

 

En härlig stund i skogen till både musik och fågelsång!

 

I väntan på mellanmålet! Moa fångar barnen med gitarrspel och vi sjunger några sånger tillsammans.

V.20

Laxarna

Vi har arbetat med mönster. Barnen fick pärla armband eller halsband utifrån ett mönster de själva bestämt. Det var lite klurigt för vissa, och det behövdes hjälp med bilder på mönstret. För andra behövdes det ingen hjälp.

V.19

Abborrarna

Balans gång på olika sätt och nivå, testa och prova många gånger.

När vi gick till skogen gav vi myrorna en äppelbit och när vi kom tillbaka såg det ut så här, tusen myror sa barnen.

 

Barnen hittar även små hål i stubben. Vem kan bo där? Det får vi titta mer på nästa vecka.

Gäddorna

Här räknar och sjunger vi sången ”En elefanter som balanserade” fast till slut blev vi 7 stycken.

Laxarna

Sommarskuggan är alla barnens stora intresse just nu! Sommarskuggan gå på Barnkanalen, och vi väntar alla på att ”Sommarlov” ska börja, så vi kan följa mysteriet. Vi har nu börjat måla kroppen till våra egna ”Miniskuggor”, dessa ska vi fortsätta göra i ordning. Vissa har också pärlat sommarskuggan.

V.18

Vi blev injudna av Simorn, Maja och Mathilda till att gå och se på kossorna som skulle släppas ut inför våren! Vi gick iväg allihop, och tittade glatt på. Jättekul!

V.17

Abborrarna

Vi provar rockringar på olika sätt, kliva i , ur, rulla och snurra.

 

Vi rullar, rullar runt på stora mattan i Idrotthallen.

 

Abborrar och Gäddor i skogen, barnen tar foto själva och sen dokumenterar vi tillsammans.Titta på vår skogs affisch på förskolan.

 

Ett hjul som kan snurra! Tänk av man kan upptäck i ojämn natur.

Laxarna

Denna vecka har bjudit på sol och härligt väder! Laxarna hade en skräpplockardag, och vi hittade jättemycket!

V.16

EN RIKTIGT SKÖN PÅSK ÖNSKAR VI PÅ SKÄRGÅRDSSKOLAN!
Laxarna
Här var det fina kycklingar som skall få grönt smörgåskrassehår!
Abborrarna
Skapande i ateljen ! Glad påsk önskar vi med tryckta handkycklingar.

 

Tillsammans ritar vi av våra fiskar och händer på golvpappret!

 

Onsdagar har vi vår skogs dag, Abborrarna och Gäddorna.  Vi tittar alltid om myrorna är vakna när vi går förbi. Hittar ett hål funderar vem som kan bo där? Fruktstund med en ramsa/ sång om lilla kycklingen som har en mamma som heter Rut och en pappa som heter Knut , men även en kompis som ser ut som jag , gul.

 

Vi har hittat gran grenar som blir bra att lägga på kojan, vi hjälps åt att dra .

 

Ja vem bor här?

 

Härligt väder! Laxarna och fritids äter mellanmål ute för första gången i år!

V.15

Abborrarna

Bollar, matta att göra kullerbytta på och sen provade vi fallskärmen med hjälp av en förälder. Vilken upplevelse !!

1,2,3,4, 5, 10 …….. Ballonger

Laxarna

Denna vecka var ”Skapande förskola” på besök. Kristin Svensson kom och spelade fiol för oss. Barnen fick testa att ”spela” lite, och vi dansade och lekte till Kristins musik. Barnen tyckte det var jättekul! Kristin kommer till oss en gång till om 2 veckor.

Abborrar och gäddor

Försöker förstå varför det ligger små fruktbitar och skal här, vi berättar  att det är våra skruttar från fruktstunden,  som vi lagt där till djuren i skogen.

 

Roll och fantasilek i kojan!

 

Vi bygger och räknar våra trä figurer 1 2 3 några är lika andra olika.

Laxarna

Matte i skogen. Vilken siffra står på trädet? Samla ihop lika många kottar och kasta på trädet!

Laxarna

V.13 Abborrarna

Abborrarna och Gäddornas första skogsdag den här terminen, Vi spanar och ser om myrorna vaknat. Ja det har dom, överallt på trädet, på våra skor och vantar.

 

Före jul klädde vi en gran i skogen. Idag plockade vi tillsammans ner kulor, glitte, kottar och pärlor. och tog med till förskolan i en hink.

En härlig stund i idrottshallen, Vi tränar bla på att räkna till tre 1 2 3 Hoppa och det klarar barnen bra.

 

Problemlösning! Visar här tydligt vilken boll som ska upp!

Laxarna

Denna vecka tittade solen fram flera gånger! Vi gick till skogen, och letade efter vårtecken. Här hittade vi ett säkert vårtecken, myrstacken. Några ville gå nära nära, andra höll sig på säkert avstånd. Fler vårtecken vi hittade var blommor, snödroppar i skogen. Konstigt!

V. 12 Abborrar

Nu har bänken blivit ett tåg, vi åker mot okända mål. Både barn och dockor hänger med!

Gäddorna

Vi tränar på dom fyra formerna, rektangel, kvadrat, cirkel och triangel.

 

På tisdagar går vi till ateljén och sätter färg på dagen 🙂 här målar vi sockermålning.

Laxarna

I torsdags var den rocka sockorna, detta uppmärksammade vi genom att måla olika sockar och klippte ut. Det blev väldigt fint. Vi pratade om varför vi rockar sockorna, och att det är viktigt att vi alla får vara olika.

V.11 Gäddorna

Kims lek ! vilken sak är borta.

 

I dag tog vi med projektorn till idrottshallen, här med sången ” Alla tvättar händerna”.

Abborrarna

En riktigt stor röd boll, att känna, studsa och sitta på!

 

I idrottshallen hittade vi nya spännande saker, barnen kunde alla hitta de som hörde ihop liten och stor! Vi både tittar och känner på alla olika mönster.

 

Vi samlar blåa saker, Här skapar vi i vår BLÅa deg, en del av barnen tyckte det var härligt menas andra inte ville ta i degen utan bara i de blå sakerna

Laxarna

Vi har pratat lite om känslor. Denna gång pratade vi om att vara ledsen. Vi läste om Alfons, och diskuterade runt en bild hämtad ur en Alfons-bok. Hur känner sig Alfons? Vad kan man göra för att hjälpa Alfons? Spännande diskussioner.

 

V10

Tänk att få besök av en ”riktig” kemilärare!

Kul med föräldrarnas delaktighet. Här är det Jessica som låter barnen prova hur en pipett fungerar. De får också lukta på ”Pruttsaft”; ) (rödkålsavkok). Det luktade Blää! Men man kan använda det för att se om något är surt eller basiskt.  Vi fick testa olika ämnen för att se vad som hände. Citronsyra, tvål, bakpulver, diskmedel och vinäger, alla fick olika färger när de blandades med ”pruttsaften”. Vilket trolleri!

TACK JESSICA! för en jättespännande undervisning!

Laxarna
Moa tog fram gitarren och vi sjöng. Väldigt kul med lite ”levande” musik!

 

Vi har pratat om mätning, och olika ”verktyg” att mäta med. Här bygger vi torn, och jämför vilket torn som är högst.

Abborrarna.

Klättra och balansera på bänkarna var en del som barnen själva visade att de ville göra, krypa, stanna upp titta och känna på bla skruvar.

 

Vi provar att krypa under liggerunderlaget, vi höjer taket så fungerar det för alla.

 

Att känna på – måla med finger färg i ateljen, är en del som våra inskolningar har fått prova på under veckan.

V.9

LAXARNA

Förra veckan påbörjade vi ett experiment där vi hällde ”kemikalier”(karamellfärg) i olika glas, där vi ställde i salladsblad. Vad hände med salladsbladen? Har de fått i sig kemikalier gnom vattnet? Hur ser bladen ut? Spännande!

v9 Gäddorna

Balans övning på bron ! Det är en del som vi gör och tränar på i idrottshallen.

V.9 Abborrar

Vi pärlar på piprensare!

 

Det är inte så lätt att trä på pärlor, men med lite hjälp har vi fått på några stycken, en gul orange blå.

V8 gäddor och Abborrar

Vi provar magneterna på längden, här tillsammans med några laxar.

 

Esther och Maja fortsätter att prova var magneterna kan fastna!

 

Med vår nya stora tärning är det lätt att räkna prickarna, Rasmus har kastat, fått 4 prickar och tar sen kortet som är likadant.

 

Abborrarna i idrottshallen, ett samspel bland bollar, mjukmatta och lianer.

 

Vi trodde det var vår och flyttat ut! men oj vad kallt det blev om fötterna.

V.8

Laxarna

Denna vecka jobbade vi med olika vågar. En ”äldre” våg, och en ”nyare” våg. Den äldre var det många barn som aldrig sett, någon hade sett den hos sin farmor eller mormor.

 

..medans den nyare, hade många sett i större variant, på badrummet hos mormor eller farmor 😉 Här tittade vi på hur många siffror vågen visade, och insåg att desto fler siffror, desto tyngre föremål på vågen.

V.7

Sol, vind och vatten blandat hela veckan!

 

Samling vid vattenhålet!

 

Det var mycket intressant när Tommy var här med skyliften för att byta lampor i stolpen!

V6 Laxarna

Denna veckan letade några av laxarna efter siffror inne på förskolan. Vi hittade många siffror, när vi väl förstod skillnaden mellan siffror och bokstäver.

 

Vi tränade även på ”prepositioner”, lejonet fick stå framför lådan, bakom, och bredvid. Det var lite svårt, för vi insåg att det blev olika beroende på vart vi satt.

 

De äldre laxarna fortsatte med tungt och lätt. Vi hämtade olika föremål som var lätta, och tunga.

V6     Abborrarna och Gäddor

Lyssnar och beskådar!

 

Nu har vi ett eget Vinkfönster! Hej och Hej då!

 

Vardagsmatte! Vi fick kycklingspett till lunch och det blev många pinnar att räkna 1,2,3….15 st.

V.5

Laxarna

Vi laddade ner en ny app, där vi programmerade olika djur att dansa på olika sätt, beroende på vilken geometrisk form vi använde.

 

När vi gick till gympan tränade vi på att hålla i bollen på olika sätt. Här testar vi bollkontroll runt kroppen!

 

Det behövs samarbete för att bygga ett så här högt torn!

 

Lek och skoj i snön! Skolbarnen har gjort många hål som går att krypa i.

 

Gäddorna börjar skapa egna fyrar i Ateljen, Fyrar kommer vi att jobba vidare med framöver! Detta i sammarbete med skolan och andra Skärgårdsskolor i Sverige.

 

Abborrarna har en egen tavla att sätta upp sina fiskar på. Vilka är här?

 

Abborrarna letar RÖDA saker, stora och små! Vi pratar tillsammans om vad det är!

 

V. 4 LAXAR
Vi har påbörjat ett projekt tillsammans med skolan, och andra skärgårdsskolor i Sverige. Det handlar om fyrar, och här har barnen fått måla av olika bilder av fyrar.
v.4 Abborrar och Gäddor
Under en promenad i veckan hittade vi bla stockar som barnen uttryckte det ”samma färg som våra overaller” Varför har de målat dom rosa?

 

Våra nya abborrar provar att måla med fingerfärg, Roligt!

 

STORA SIFFROR I STORA RUMMET!

 

Även Gäddorna målar av våran egen fyr!
 
V.3
Laxarna
Kul med snö! Men när det är både mörkt och isigt ute behövs både hjälm och reflexväst i pulkabacken. Det känns tryggt!

 

Pärlplattor är populärt nu. Här tränas både finmotoriken, färger, och att följa mönster. Det kräver lite tålamod, men vad roligt när resultatet blir så fint!

Abborrarna

Dans och musik härligt! Här är dessutom vår nya disco lampa prövad.

 

Barnens siluettbilder kommer att sitta i hallen, med de yngre får vi ta kort med Ipaden för att fånga dom.

 

Tillsammans med Elevrådet på skolan får alla barnen på förskolan önska ” Önskemat ” som vi sen ska lämna in till Köket. Här är det en av Gäddorna som väljer utifrån bilder. Vi gör på olika sätt utifrån ålder!

Gäddorna

Olika färger! Vi skapar både i färg, bygg och konstruktion. Att bygga torn är inte alltid så lätt.

V. 2

God fortsättning på 2019

Välkomna tillbaka efter julledigheten. Nu är vi igång, och denna vecka har vi mjukstartat lite, med bland annat julgransplundring. Vi dansade långdans genom hela skolan, och fick med oss både lågstadiet och mellanstadiet. Vi fikade med saft och pepparkakor, och tomten hade lämnat en säck med julklappar till oss. Eftersom Elvira hade fyllt år dagen innan, fick hon öppna dem. Och däri var det bland annat en kassaapparat. Denna var mycket uppskattad av barnen!

 

Höstterminen 2018

V.51 Abborrar och Gäddor

Vi bakar med Paydo deg som luktar pepparkakor! ( pepparkakskryddor) Nu bakar vi hela veckan.

 

Mycket rörelse upp och ner på kullen!

 

Nissen har varit framme varje dag, ger oss ett brev med uppdrag som bla balans och dans i gympan och i onsdags hade han rymt till sina vänner långt bort i korridoren.

 

Idag fick vi ett God JUL hälsning från Nisse! Tack! Hoppas du får en rolig jul och får mycket gröt.

V. 50 LUCIA

V. 50 Laxarna

I måndags var de barn som är födda -13 iväg och åkte skridskor med skolan. Det gick väldigt bra, och barnen tyckte det var kul och de hade med sig en liten matsäck.

 

I torsdags hade mellanstadiet disco, då var laxarna inbjudna. Spännande att gå på disco, i mörkret och med hög musik! Det bjöds på en godisbit också!

 

Vi har även hunnit med att baka pepparkakor! Lika roligt varje gång!

V. 50 Gäddor och Abborrar

Hela veckan har affären varit öppen på förskolan ! Handla ,packa ,fika!

 

Pepparkaksbak för alla som ville vara med! Luktar och smakar gott!

 

Nu är våra pinn tomtar färdiga att åka hem!

 

Barnen upplever musik och dans tillsammans i det gröna rummet!

V.49 Gäddorna och Abborrarna

Nu har lilla Nisse flyttat in hos oss på förskolan. Det var väldigt spännande. Vi får ett brev varje dag av nisse med olika uppdrag och olika pyssel han önskar vi ska göra.

Avslutning i skogen! Vi samlas under stora granen där vi samtalar om vilka djur som varit med och vad vi gjort i skogen. Barnen får i uppdrag att klä en liten gran till djuren i skogen. Vi avslutar med varm/kall saft och en pepparkaka runt en stubbe.

V. 49 Laxarna

I måndags påbörjade vi våran julkalender. Varje dag som vi är här på förskolan, programmerar vi våran robot Blue-bot. Hen blir programmerad av oss, för att gå fram till rätt lucka. På varje ”lucka” finns ett uppdrag, ofta matematiskt, ibland är det pyssel.

 

Nissen har också flyttat in hos oss. Han hade lämnat ett brev till barnen, och en dag fick vi en förtidig julklapp. Vi fick nya fina rosa västar att ha ute! Detta för att fritids att skilja på fritids och förskolan när vi är ute på eftermiddagarna.

 

Ett av uppdragen i kalendern, leka en jul-lek.

V.48 Laxarna

Denna vecka var vi bland annat i gympasalen. Där fick vi träna vår motorik på många olika sätt.

 

Att hoppa från höga höjder är ingen match! Alla gör på olika sätt, hoppa, sitta, eller inte strunta i det.

 

Som avslutning tränade vi på att inte göra nåt, försöka att bara ligga någorlunda stilla och slappna av. Inte lika kul som själva gympa-passet 😉

V 48. Gäddorna

I hallen hänger våra FORMER och håller utkik efter barn och föräldrar!

 

Morgon bygge i gröna rummet med magneterna, Det ska bli en trappa säger Erik!

 

Vi är 3 Laxar med gäddorna och Abborrarna i skogen!

 

Mamma Mu hade hoppat ner i ryggsäcken och följ med till skogen, det är kallt ! Jag gillar julen, skulle ni kunna pynta en gran åt mig och djuren i skogen? Nästa vecka är sista gången i skogen och då fixar vi det!

v.47  Laxarna

Denna vecka har vi jobbat med hälften och dubbelt, och låtsades att vi hade glassar och chokladbollar, som vi skulle dela lika mellan oss, alltså hälften så mycket av vad vi hade i början. Vi tränade också på att göra 4:or i playdooh.

Gäddorna

Vi lär oss dom 4 formerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel

 

Cirkel är det lättaste.

V. 47 Abborrar

Här utforskar två åringar vad som flyter och sjunker. Stenar, pinnar, korkar, kottar m.m

 

Spelet Colorama kan göras på många olika sätt, här letar och lägger vi i efter färg och form.

v.46

Vi arbetar med geometriska figurer som sitter på fönstret och med hjälp av solen kommer de på väggen i gula rummet!

 

Vi tittar och funderar på vem som grävt och bor här ! Med hjälp av Charlie har vi förstått att det kanske varit något gott att äta för en grävlingen!

  

v.46 Abborarrarna och Gäddorna

Gäddorna och Abborrarna är på väg till skogen. Och idag fick vi även några gäster från laxarna som var med och ledde dom mindre.

V. 45 Abborrarna och Gäddorna

I den här kiosken kan man köpa köttbullar av Esther och Maja, Vi har fem säger och visar med fingrarna. ( På tallriken har de lagt 5 stenar) Det här är matte i vardagen!

 

Vi skapar egna rävar med pressade lönnlöv i Atelje. Barnens olika rävar sitter i hallen ovanför deras egna hyllan!

 

I skogen fick barnen uppdrag att hitta låga och höga träd, långa och korta kottar och små och stora stenar. Här känner och luktar på den låga granen.

 

Här provar vi magneterna på annat material, en sockerkaksformen , ” En Kulig tårta”

Laxarna

Vi var i ateljén och målade höstteckningar. När vi var färdiga med det, ville barnen fortsätta att rita, och sedan klippa och klistra fast. Barnen satt länge och tränade, det är inte helt lätt.

V.44 HÖSTLOV

Denna vecka har vi haft höstlov på skolan, så vi har varit lite färre barn. Veckan har bjudit på bio på förskolan, bakning, förutom de vanliga aktiviteterna. Vi visade två olika filmer, en i gröna rummet, och en i stora rummet för de lite äldre barnen. Det bjöds på popcorn och saft! När vi bakade var det inför kommande dropin-fika, och det blev chokladmuffins.

 Vi har fått ny belysning, så barnen har inspekterat arbetarna i deras arbete.

V 43 Abborrarna och Gäddorna

Här får barnen uppdrag att leta och hämta STORA och små löv, inte så lätt i en barrskog!

 

Liten – stor säger Elvira

 

Räven var med till skolan, hen syns bra för färgen är röd/ vit. Smyger runt i blåbärsriset!

 

En härlig dag i skogen!

V.42

Gäddor och Abborrar

Den här veckan är det myrstacken som är i fokus, förra veckan konstaterade vi att de inte tycker om kottar. Nu lägger barnen på var sin sockerbit. Vi tittar om de har smakat på dom när vi går tillbaka.

 

Så här såg det ut när vi kom tillbaka efter ca 1 timma, barnen säger de tycker om socker!

 

på återvinningspromenad, bra att vi hjälps åt! Sen gick vi vidare, tittade och lyssnade på hundarna som vi brukar höra ibland, de bor granne med vår Eva.

Laxarna

Vi gick till gympan och tog fram alla bollarna. Bland annat basketbollarna. Det skiljer ganska mycket i längd på oss, med tanke på det stora ålders-spannet. Tur att det går att anpassa utmaningarna!

V 41

Laxarna

I och med älgjakten som började i måndags, skapade vi egna älgar i ateljén, med hjälp av våra fötter och händer. Dessa hänger ovanför barnens platser.

Abborrar och Gäddor

Vi målar en snurra med olika färger och olika pennor/kritor!

 

De här pennorna är lika,de har skal på sig.

 

Barnen upptäcker när vi är i idrottshallen att flera har lika tröjor – randiga. Har ni beviset.

 

Den här veckan har vi arbetat med en app på I paden, vilka som är lika, en är olik. Vilken?

V.40

Abborrar och gäddor

Vi röstade om den stora lådan, blir en båt eller ett hus. Barnen röstade och det blev ett hus.

 

Här målar vi taket tillsammans, husetet får olika färger!

 

Tillsammans med en pedagog har Alma sakpat sitt namn med magneter.

V.39

Laxarna
Vi har fått nytt material som heter Magformers. Barnen gillar detta väldigt mycket och har lekertoch byggt med det ofta. Barnen tränar här sin matematiska förmåga genom olika geometriska former, de tränar på att bygga efter olika ritningar, teknik med olika byggtekniker, och socialt samspel tillsammans med de andra kompisarna.
Gäddorna och Abborrar
Här provar vi det nya PLUS PLUS , många fina färger att sätta ihop!

 

Jag ser dig!

 

På vår skogsdag var det Ekorren som var med till skogen, hen fick både kottar och äppelbitar att äta

V.38

Laxarna
Laxarna tränar här på att para ihop antal prickar på vanten, med siffran på mössan!
Gäddorna
Här bakas det både köttbullar och kakor på uteleken!

 

Besök i skogen där vi bla hittade svampar,blåbär och skalbaggar!
Abborrarna

V.37

Laxarna                                                                      
Sveriges flagga på skolgårds-marken. Några av barnen ritade flaggan med gatukritor.
Abborrar och Gäddor
Lingonutflykt till ”Lilla skogen” Gunnar tar foto med Ipaden som vi sen kan skriva ut, titta och sätta upp på förskolan.

 

Under lingonutflykten hittade vi bara några enstaka lingon, så nu skapar vi egna med fingrarna!

 

Vi provar äppelskalaren, med lite stöd så fungerar det bra och vi kan äta förmiddagsfrukt. Långa skal maskar blev det också!

v.36

Abborrarna
Gäddorna
I vår närmiljö – Skogen!             Med frukt och en Ipad i ryggsäcken gick vi tillsammans till skogen för att utforska naturen! Den svarta skogssnigeln var det flera som ville klappa!

 

Vi hittade många svampar både STORA och små, ett ägg som vi inte vet vems det är? Vi tog med oss det till förskolan i en förstoringsburk , den finns i vår hall om ni också vill titta!
 
Laxarna
Med Ipad kan vi dokumentera tillsammans med barnen direkt i skogen. När vi kommer till förskolan är det bara att hämta dokumentationen i skrivaren och reflektera tillsammans om vad vi gjort. Såå roligt!

 

Nu kan vi äntligen gå till skogen och jobba igen. Det finns mycket ”matte” i skogen och Liw har fått i uppdrag att hitta en LÅNG kotte.

v.35

Laxarna
När de flesta av Laxarna gick på Knytte var de de yngsta kvar och gick till gympasalen med några av Gäddorna. Vi har fått nytt material som tränade barnens balans bland annat. Det var väldigt spännande att prova detta, även lite klurigt att få ihop materialet.

 

Även Knytte-gänget provade på detta material tidigare i veckan!

Gäddorna

Gäddorna har börjat med färg och form.  

v.34

Nu är höstterminen igång! Detta firade vi tillsammans med skolan i onsdags då det var traditionsenlig bullfest.

 

Laxarna bestod ena dagen av 10 kompisar. Då gjorde vi en trappa till legogubbarna vi tidigare lekt med. Första barnet tog ett trappsteg, nästa två, osv.
 Abborrar och Gäddor
Vi bygger torn med klossarna. Här plockar vi upp dom tillsammans ! En gurka säger Algot!

 

Vårtermin 2018

v.23

Dunk för mig 1, 2, 3! Den mest lekta leken på gården just nu, Skolbarnen startade och förskolebarnen hade snart snappat upp idén. Nu är det dunken i alla åldrar

 

Trollfamiljen växer vidare. Det krävs koncentration för att få det som man vill. Snart får alla trollen flytta hem från förskolan.

v.22

Laxarna
Här har vi det mysigt! Sommaravslutning vid Sandbäckens hembygdsgård. Efter en spännande vandring i Trollskogen smakade det extra gott med fika i gröngräset.

 

I ladugården fanns det både kor och grisar (väldigt verklighetstrogna). Nu är det visst dags att mjölka!
Abborrarna
Här kan vi måla och skapa tillsammans i solskenet.

 

Nu är våra troll färdiga, barnen har själva plockat i vad dom minns fanns vid trollstigen. Såsom kossor apor och katter mm.
Gäddorna
Vi var på utflykt i Tisdags och kolla på troll i skogen. Så här tillverkar vi våra egna troll.

v.21

Laxarna

Här bygger barnen en djurpark. Djuren var ute på dagen och på kvällen så fick dom gå in och sova i sina ”rum”. 🙂

Abborrarna och Gäddorna

Nu är  sommaren här och det blir mycket utelek

v.20

Abborrarna och Gäddorna

Vi har firat Förskolans dag, vi blåste såpbubblor och firat att förskolan 

fyllde 100 år.

v.18

En gemensam utflykt till Torsö mjölk där vi fick kolla på när dom släppte

ut kalvarna för första gången, det blev mycket hopp och skutt 🙂 

Abborrarna, Gäddorna och Laxarna
Här samlas vi för att gå iväg på vår promenad till Torsö mjölk. Barnen är mycket förväntansfulla.

 

Vilken tur att dom hade ordnat ett traktorflak som alla vi kunde stå på, såg jättebra därifrån.

 

Nu har dom släppt ut kalvarna, och det blev ett kalvrace med många skutt och sparkar. Kalvarna var lika nyfikna på barnen som vi var på dom.

 

Sen avslutar vi våran utflykt med lite frukt. Vi hann nästan tillbaka till förskolan innan regnet kom 🙂

v.17

Laxarna
Den här veckan har vi varit i idrottshallen och prövat på innebandy. Det var jätte jobbigt och inte så lätt att få in bollen i målet. Kul i alla fall!
Gäddorna

När vi var ute i skogen fick Maria nyckelpiga följa med, Barnen fick berätta vad de hette och varför de var i skogen för Maria Nyckelpiga. Djuren i skogen hade inte vaknat än för det var kallt ute. Men blåbärsblommor fanns det många !

Abborrarna
Vi målar Doddo i Ateljen! Färgen Blå som de flesta av barnen kan!

 

Hjälpsamhet! Dragkedjan kan vara svår att dra ner, men med en kompis som hjälper till, löser vi det tillsammans !

v.16

Laxarna
På vårpromenad för att söka efter vårtecken. Vi har bl.a. sett krokus, blåsippor, tranor, koltrast, cyklar och myror. Det är värt att jubla för. Välkommen sköna vår!!!

Gäddorna
Nu testar vi teknik-duplo. Det är mycket klurigare än vanligt Duplo. Man ska både bygga och skruva för att det skall sitta ihop!
Abborrarna
Här har skolbarnen gjort en bana med rockringarna. Förskolebarnen observerar och när det blir ledigt provar de samma idé. Vi lär av varandra!

v.15

Laxarna
Äntligen är våren här!! Vi tog vår första skogspromenad och kollade till vår koja. Den var kvar! Direkt var leken igång där de slutade i höstas. Det var bara lite svårare att hitta blåbär nu…, men fruktstund i kojan har vi längtat efter.

 

Vi har fortsatt att programmera med hjälp av våra Blue-botar. I idrotts hallen finns det mycket plats för de dem att röra sig.

 

Nu väntar alla med spänning på att se om Blue-boten hitta fram till Rasmus kort ifrån Simons. Jodå, det gick ju hur bra som helst!
Gäddorna
Nu har dom här söta robotarna kommit till gäddorna och hälsat på, så nu får barnen pröva på och programmera robotarna att gå till en bild som barnen har valt.

 

Det är väldigt spännande och se om roboten går dit man har programmerat den 🙂 Det var nyfikna små abborrar som ville vara med och se vad gäddorna gjorde.

 

Väntar med spänning.

v.14

Abborrarna

Liten och nätt kommer under så lätt 🙂

 

Pärlor i alla dess färger och former, både djur och olika fordon.

 

Ibland pärlorna hitta vi olika sorters djur, tillsammans hjälptes vi åt och hitta dom i en större storlek.
Gäddorna
Nu har vi börjat med programmering, här så trär vi pärlor på ett snöre efter en färg kombination.

v.13

EN RIKTIGT GLAD PÅSK ÖNSKAR VI ER ALLA!

v.12

GÖR SOM VI PÅ LÖRDAG – SLÄCK NER PÅ EARTH HOUR!
Abborrarna
Fisken simmar….
Vi undersöker, känner och luktar på en mört och löja, här tränar vi även begreppen stor och liten.

 

Vi bestiger vår högsta snöhög och åker ner på rumpan! Kul!
Gäddorna
Den här veckan har vi börjat lite smått med påskpysslet.

 

Den här veckan fick vi äntligen testa en av våra ”Blue-botar”. Vi programmerade den tillsammans så den gick från en parkeringsplats till en annan. VI KLARADE DET!

 

Kom igen allihopa. Nu rockar vi sockorna!!!! Olika är bra!

 

En intensiv vecka har vi haft. I onsdags gick vi tipspromenad tillsammans med skolbarnen i våra trygghetsgrupper. Det var frågor med tema ”Earth hour”. Efter det åt vi påsk lunch tillsammans i matsalen. FULLSATT OCH MYSIGT!!!

v.11

Abborrarna
Här kan vi se och hälsa på stora Babblarna på väggen.

 

Vi har tillsammans byggt ihop tågbanan. Esther och Rasmus fortsätter att bygga tillsammans med klossarna som finns kvar i lådan.
Gäddorna
Nu tränar vi på färgerna, man slår en tärning och sen får man gå till den färgen.

 

Klippa och klistra är något gäddorna tycker är mycket roligt. Skapande i ateljén.
Laxarna
Siv och Alicia tillverkar sin egen dator (i papper). Vi har en bok som visar allt som skall finnas i en dator och det är mycket att tänka på.

 

Här har det byggts stora vägar av kappla- stavar. Nu skall bilarna få testa hur de fungerar.

v.10

Abborrarna
Vi skapar i ateljén, fina ”Diddi figurer” i lera och annat. Diddi tycker om allt skapande och är en kreativ figur.
Gäddorna
Gäddorna tränar samarbete. Genom att bygga med lego på samma platta gäller det att komma överens om hur det skall vara.
Laxarna
Att programmera en robot är inte så lätt. Den här roboten skall ta på ett av barnen en skjorta. De andra skall säga hur roboten skall göra (programmera den). Det var inte så enkelt som man kan tro!

v,9

Abborrarna 

Vi arbetar med Diddi och alla hens färger! Hitta lika , men varför har Doddo (Blå) bara en påse?
Gäddorna
Gäddorna har tillsammans med abborrarna målat en stor tavla, både klistrat och målat med olika färgpennor.
Laxarna
Laxarna jobbar på med programmering De får vara robotar själva och programmera varandra. Vi testar hur man gör algoritmer och loopar och även hur man skriver sin bokstav med ettor och nollor som är dataspråk. På bilden har de gjort en ”loop” med klossar.

 

Häftigt att göra eget slajm!

v,8

Abborrarna

Mycket snö nu att ta sig fram i, men vi kämpar på =)

 

Går att åka på vad som helst i snön =)

Gäddorna

Hopp och lek i gymnastiksalen

 

Barnen är väldigt duktiga på memory.

v, 6

Gäddorna
Här är det hopp och lek i gymnastiksalen.

Abborrarna
Vi målar tillsammans med alla babblarna.

 

Stativet är roligt och hållas med, plocka ibland färger och bokstäver. Dom större barnen hittar sin första bokstav i deras namn.
Laxarna
Härliga snödagar ger bra träning. Mycket jobb upp och ner i backen!

 

Bygglek i snön. Undrar vart de här hålen leder?

 

Laxarna har skapat egna robotar. De har gett dem namn och bestämt vad roboten skall kunna göra om de kan programmera den.

v.4-5

Abborrarna
När gården är blöt och tråkig är det tur att vi har skogen så nära. Här kan vi utforska naturen och träna motoriken.

 

Pillrigt arbete! Vi provar att använda piprensare i olika färger till att sticka in i hålen på konerna. Mycket finmotorik och koncentration.
Gäddorna
Nu har vi gjort ett eget ”snigelspel” av Duplo och Babblarna. Vi slår med tärningen och Babblarna hoppar på ”stenarna” för att komma över till andra sidan. Det är bra när vi skall träna samarbete och färger.

 

Vi ställer en fråga till barnen: vad händer om vi tar med snöbollen in? Vi vet inte svarar barnen, så då får vi prova och se vad som händer. På eftermiddagen var den kvar, fast mjuk och fortfarande kall. Nästa dag var den borta! Bara vatten och gräs kvar i burken.
Laxarna
Här tillverkas egna robotar. De skall få vara med i vårt arbete med Programmering.

 

Den bästa motorikträningen är ändå den man får i naturen! Här ett jättebra klätterträd precis utanför staketet. Bara att jobba på!

 

Nu har barnen ritat prickar i olika färger som de skall följa när de gör pärlhalsband. Det är ett praktiskt sätt att förstå sig på programmering.

 

När snön försvann kan man ju göra egen snö. Vi gör snö med hjälp av bakpulver och hårbalsam! Jätteskönt att känna på.

v.3

Abborrarna och
Gäddorna
Tomte nissen har vart här med nya grejer till oss.

 

Här dansar vi ut julen och blickar framåt mot våren 🙂
Laxarna
Äntligen lite snö!! Nu passar vi på att bygga snöhyddor, åka pulka, måla på snön och allt man kan göra. Härligt med nya aktiviteter på gården!

Vi har dansat ut julen runt granen vid Brofästet. När vi kom tillbaka till förskolan hade vi fått brev från Nissen. Han skrev att det fanns en säck med julklappar som tomten lämnat åt oss! Det var en docka, lego och en klurig teknikbana som vi fick bygga ihop.

v.2

      Förskolan växer vidare på Skärgårdsskolan och vi har snart 33 barn! 
Vi har nu möjlighet att dela upp oss i 3 grupper under förmiddagarna. 
I samband med det har vi äntligen gett namn åt våra grupper!
       Numera heter gruppen med de äldsta barnen ”LAXARNA”.
     Gruppen med de yngsta barnen heter ”ABBORRARNA”.
Mellangruppen heter ”GÄDDORNA”.

  Nu kan vi simma vidare mot nya mål!

Laxarna

Nu har vi fått en affär på Torsö igen! Fullt med kunder som vill handla.

Gäddorna

Här samarbetar ”Gäddorna” med att måla på en fin kartong som vi fått.

Lilla gruppen

Den här veckan har vi fått sanda mycket på gården, det har vart kallt och det blev mycket halt.

 

Att få hjälp av dom äldre barnen och få fart uppskattas massor av dom yngre barnen.

 

v.1
Vi har skapat bakverk med playdo deg,

 

– Vi gör ett mönster säger dom äldre barnen. Och det smitta av sig på dom yngre barnen som gärna ville hjälpa till.

 

Vi starta upp det nya året med fruktsallad, pepparkaka och saft. Vi önskar alla en god fortsättning på det nya året.

 

 

Höstterminen 2017

 

             GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR             ÖNSKAR ALLA PÅ FÖRSKOLAN

Tänk, vi fick besök av tomten och snögubben i år också. De brukar passera Skärgårdsskolan just när vi har grötlunch varje år. I år var tomten så snuvig så han behövde lite papper för att snyta sig. De fick med sig lite gröt på vägen också.

 

Grötlunch tillsammans med alla på skolan. Jätte mysigt!

Lilla gruppen

v. 51

Vi tog in snö för att utforska vad som hände med den. Barnen tyckte snön var kall så dom hämtade vantar och satte på sig.

 

Och dagen efter kollade vi igen! och konstaterade att snön försvunnit, så då blev det helt plötsligt vattenlek 🙂

Stora gruppen

Nu har Nissen lämnat sitt bo hos oss och rest för att hjälpa tomten med alla bestyr. Han tyckte att alla barnen på Skärgårdsskolan varit så snälla mot varandra att han lämnade ett livsviktigt paket till alla. Vad kan det vara?……….. Jo en reflex. Vad bra! Det har tomten också på sin släde.

 

De äldre barnen har fått åka till Marieholmskyrkan på ”julvandring”. Vi fick träffa en värdshusvärd som blev på mycket dåligt humör när hon inte fick sova. Sedan fick vi hälsa på Jesusbarnet och fira hans födelsedag med saft och pepparkaka.

Lilla gruppen

v 50

I veckan fick vi lite snö så då passa vi på och åkte pulka. Så nu längtar i efter mer.

 

Vi har gjort egna julkort, det var mycket roligt och få klistra på olika figurer.

Stora gruppen

Så var det då äntligen Lucia!  Stora och mindre barn tillsammans i ett härligt  lucia firande efter många dagars träning. Det gick ju jättebra!

 

Nya uppdrag i ”Tiggys adventskalender”. Vi testar vad som händer när vi häller i vatten, matolja, karamellfärg och till sist brustabletter i en flaka. Wow! det blir häftigt!

 

Lilla gruppen

v 49

Nu är äntligen vår kub färdig. Den har en 3 D funktion. Vi använder projektorn på kuben. Här är barnen i havet och alla fiskar simmar runt dom. Barnen tyckte detta var mycket spännande.

 

Vi öppnar julkalendern varje morgon, och det är många roliga aktiviteter varje dag, så som sjunga , läsa sagor, bakat och skapat i ateljen.

Stora gruppen

Nobelfest på skolan. Då är det både vals i ”Blå idrottshallen” och tre rätters middag! Så spännande och så GOTT!

Vi öppnar ”Tiggys adventskalender” . Där finns olika saker att testa varje dag. Här har vi gjort en ”mugg-telefon” och Simon konstaterar att den fungerar faktiskt!

Lilla gruppen

v 47

 
När dom äldsta barnen var iväg på gympan så provar de yngre olika instrument. Maracas, xylifon, bjällror bla. Alla låter olika och det är mycket spännande.

 

Vi letar och hittar lika saker, ”grönsaker” som på bilden och pratar om vad de heter! Vitlök, svamp,purjolök, tomat m.m. Smakar gott!

Stora gruppen

Fina frostiga blommor har alla barnen tillverkat denna veckan. De glittrar nu fint i trädet i vårt fönster.

 

Nu har vi läst om oss i tidningen och då passade det ju bra att provsmaka pepparkakorna. Det blev jättegoda!

Lilla gruppen

v 46

Här prova vi på att måla med vattenfärger på whiteboard tavlan utomhus, det tyckte barnen var roligt.

 

Alla barnen fick ett uppdrag hitta

Stora gruppen

Det här har varit en hektisk vecka i förskolan. Vi har firat Grön flagg dagen (egentligen i fredags, men då var så få barn här). Vi har haft besök av Mariestadstidningen, som ville vara med när vi bakade pepparkakor. Håll utkik i tidningen nästa vecka! Vi har uppmärksammat barnboksveckan genom att hitta på egna berättelser, som sedan blev till fina böcker. Nu är vi författare också!
Här vajar vår gröna flagga!

 

Så här fina blev våra egna böcker.

Lilla gruppen

v 45

Nu när det kommit lite frost så kom stjärtlapparna fram och barnen kämpa med att få fart i backen 🙂

 

Den här veckan har vi även börjat och träna på vad som är över, under, bakom och framför.

Lilla gruppen

vecka 44

Den här veckan har det hänt mycket spännande saker på gården. Parko ställning byggs och nytt staket.

 

Vi tog en promenad och kollade på korna.

Lilla gruppen

vecka 43

Vi introducerar upplevelse via projektorn in i vår kub, Babba sträcker fram handen och säger Hej!

 

Vi har även sjungit och dansat till projektorn.

Stora gruppen

I tisdags firade vi FN dagen  med skolbarnen. Vi sjöng och tittade på film ihop. Efter det åt vi lunch i våra åldersblandade ”trygghetsgrupper” och var ute på rast och lekte ihop. Det är alltid lika mysigt att göra saker tillsammans!

 

Nu kan vi använda våra nya kuber till att projicera bilder och filmer i. Det blir riktigt spännande när man kan leka med fiskar mitt i korallrevet. Här har en gädda hittat varmare vatten.

vecka 42

Lilla gruppen
Efter samlingen så spelade dom större barnen babblarna memory.

 

Nu har vi fått fina västar som vi ska ha på oss varje dag när vi är ute och leker.

Stora gruppen

Så här bra syns barnen i stora gruppen nu. med nya, fina och gula västar syns det snabbt vilka som är de äldre barnen.

 

Vi har haft besök på skolgården. Den här gången är det inte en liten katt som varit här. Det kan vi se på spåren. Barnen tror att det är en räv som varit här och lekt! Vi får forska vidare om detta.

 

vecka 41

Lilla gruppen

Vi hjälps åt att bygga med BIBBI. Kan vi bygga upp till solen? JA, VI KAN!

 

Alma målar vid staffliet. Hon provar alla färger som erbjuds. Grön, Blå, Röd och Gul.

Stora gruppen

Alla hjälps åt att koka äpplemos. Det doftar härligt och smakar supergott när man varit med och kokat. MUMS!

 

Att måla med hjälp av toarullar är spännande. Det blir ju både fina målningar och roliga troll till på köpet.

vecka 40

Lilla gruppen

I idrottshallen får de allra yngsta många motoriska utmaningar. Mycket bra träning blir det!

 

Den här veckan har vi träffat BIBBI som är matematiker. Tillsammans har vi räknat och sorterat löv i storleksordning.

Stora gruppen

Fina tryck med äpplen och päron den här veckan.

Hurra, hurra ,hurra! För alla som fyllde år i September. Kalas med sång, paket och fruktsallad. MUMS!

vecka 39

Lilla gruppen

Vi är ute i skogen 1 gång i veckan. Och vi har både hittat svamp och bär. Hinner dock inte bli så mycket bär i hinken innan det äts upp =)

 

Den här veckan har vi hälsat Dadda välkommen till oss. Men babblarnas hjälp så lär vi oss färgerna.

Stora gruppen

Nya cyklar har landat på Skärgårdsskolan. Nu är det full fart på vägarna!

I skogen har vi mycket kul. Vi leker och bygger på vår koja. Det blir också olika matte uppdrag att klara av tillsammans. Det klarar alla utan bekymmer.

Vecka 38
Lilla gruppen

Hopp och lek i idrottshallen.

 

Vi har målat av våra händer, satt upp dom på en stor tavla och dit går barnen och provar varandra.

Stora gruppen

Den här veckan har vi uppmärksammat Hygien i förskolan-HYFS. Vi har diskuterat vad som händer när man inte tvättar händerna. Här gör vi ett experiment genom att klappa med otvättade händer på en brödbit. Nu skall vi se vad som händer när den ligger i en plastpåse några dagar och jämföra med en ”ren” brödbit. Spännande!

Vårterminen 2017

V.28.

Idag är sista dagen vi har öppet innan 2 veckors sommarstängt. Idag har vi sagt hejdå till Kerstin som slutar, och börjar på Österåsen till hösten. Vi har även sagt hejdå till Sofie som börjar i Gullspång till hösten.

Vi fick också besök av Celine, som börjar hos oss till hösten.

Vi vill tacka alla barn och föräldrar för denna våren, hoppas ni får en riktigt skön sommar! Vi ses till hösten!   🙂

 

V.25.

Denna vecka har vi firat midsommar några dagar tidigare. Samtidigt sa vi hejdå till Ludwig och Maximilian som har slutat hos oss nu.

Under sommaren är förskolan och fritids sammanslaget.

V.23.

Denna vecka bjuder vi på en bild som visar på teknik i vardagen. Från de yngre är det en bild på en vanlig fläkt som står och fläktar. Det låter konstigt när man pratar mot den, och det fläktar friskt!

De äldre provade att vässa pennor med en gammal hederlig pennvässare. Lite trögt och svårt, men det är teknik!

V.22.

Sommaren börjar närma sig med storsteg. Alla känner nog av detta på ett eller annat sätt 🙂

Vi blåste upp ballonger och hade jättekul med dem i onsdags! Att det pangade högt när de gick sönder gjorde ingenting, det var bara spännande!

De äldre hittade spår i marken. Förmodligen var det Scoobydoo som hade varit här och lurat!

V.19.

Vi gick till gympasalen och drog fram näst intill allt, till allas förtjusning. Vi hade jättekul, och var där en lång stund. Allt avslutades med några få minuters avslappning. Nästan alla kunde ville ligga ner på sin matta 😉

Vi hittade bokstaven L i korridoren. På jättemånga ställen. Så denna vecka har vi jobbat med L.

V.18.

Vi har fått en ny kran med sensor inne på toaletten. Denna var väldigt spännande!

Vi fortsätter med våra bokstäver, vi skapar M, och fotar med Ipaden.

V.17.

Vi lekte med vatten! Det regnade ganska mycket en dag, då bestämde vi oss i den yngre gruppen för att ta fram vattenleken, och leka med vattnet inne istället för ute! Vi gjorde bubblor i vattnet, och öste och hällde, smakade och sprutade vatten.

De äldre var i gympalsalen och övade sin motorik bland annat. Här provar de att gå med ärtpåsar under fötterna!

V.16.

De yngre har varit i ateljén denna veckan. Vi målade med olika färger, det är både kul, och lite otäckt med kletig färg!

De äldre har gjort en affär. Där kan vi handla olika saker, och barnen har delvist prissatt sakerna själva. Detta har varit väldigt intressant och roligt. Vi pratade mycket om pengars värde.

V.14.

Inskolningarna fortsätter, denna vecka började Wilma hos oss, hon börjar också i den yngre gruppen. Vi jobbar mycket med att få ihop gruppen, nu när det har börjat så många nya kompisar. Vi leker tillsammans, och lär känna varandra.

De äldre har jobbat med bokstaven D. Dinosaurier börjar på D, och dessa lekte vi med ute bland annat!

V.13

Det kommer många nya barn nu, denna vecka hälsar vi Hilda välkommen! Hon börjar i den yngre gruppen. Vi har även börjat dela upp denna gruppen i två grupper, den yngre och den äldre. De som är födda -14 tillhör den äldre gruppen, och de som är födda -15 och -16 tillhör den yngre gruppen, i den yngre gruppen. 🙂

De äldre har arbetat med bokstaven R. Därför gjorde de en RRRulltårta. De rösta på vilken färg fyllningen skulle ha, gul eller röd. Barnen fick skriva sina namn under respektive färg, därav blev det en demokratisk omröstning.

V.12.

.

Denna vecka hälsa vi Albin välkommen till oss. Han kommer att gå med den yngre gruppen. Välkommen!

De äldre har jobbat med bokstaven S denna vecka. De har bland annat skapat S i lera och lackat dem.

V.11.

Bland de yngre barnen delar vi ibland upp dem i två grupper. En med de yngre, födda -15 och -16, och de äldre som är födda -14. De äldre har denna vecka undersökt magneter, mycket konstigt, och spännande!

De äldre har jobbat med bokstaven T denna vecka. De har tittat på ett litet program som heter ”Bästa bokstaven”, och gått på bokstavsjakt i skolan efter ord som har T i sig och börjar på T. De har även skapat egna T. Fokus har legat på ljudningen.

V.10.

Ett av de första målen i Läroplanen för förskolan är att:

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,”. Några av de yngre barnen gungade i kompisgungan, flera stycken tillsammans, och skrattade högt och ljudligt!

De äldre har spelat ett nytt spel som heter Bokstavsjakten. Man ska leta bokstäver, som sen ska passa ihop med en bricka som man har. Detta var mycket spännande!

V.9.

De yngre har med glädje lekt i vattnet ute denna vecka! Vattnet som rinner ner i brunnen är oerhört spännande, det både låter och ser kul ut!

De äldre har arbetat med samarbete. De spelade ”Bamses honungsjakt”, där man tillsammans pusslar ihop en spelplan, som är lite ”knepig” att få ihop.

V.8.

Denna vecka kom det snö, dock stannade den inte så länge, så vi fick snabba oss. De yngre barnen målade med vattenfärg på snögubben Olof som vi gjorde.

De äldre barnen har bidragit till Bomässan. De har pratat om vad som är bra med att bo på Torsö. Barnen hade fler olika insiktsfulla och roliga svar.

V.7.

I och med skolans IKT-satsning som ska löpa som en röd tråd från barnen på förskolan upp till eleverna i skolan har vi på förskolan introducerat QR-koder. IKT står för i”nformations- och kommunikationsteknik”. Mer finns att läsa här: http://torsoskola.se/wordpress/wp-content/uploads/M%C3%A5l-IKT.pdf

De yngre barnen tyckte att det var väldigt spännande att scanna de olika koderna, som visade små filmsnuttar med sånger som vi brukar sjunga. Vi använde oss av QR-koderna i sångsamlingen.

De äldre barnen har skapat en polisbil, efter att alla barnen på förskolan röstat fram att et skulle bli just en polisbil. De har målat, och klistrat, och arbetat jättemycket med denna bil som blev väldigt populär, hos stora och små.

V.5.

Denna vecka har vi gjort om miljön inne hos de yngre. Detta för att få bättre överblick över barnen, nu när vi är så många. Detta har varit väldigt spännande för barnen. Inne i vårat ”solrum” har vi alla traktorer, bilar, och lite byggmaterial. Inne i det stora rummet, har vi flyttat ut köket, och leksaksmaten och utklädningskläderna.

De äldre har varit i gympasalen, och arbetade med yrken även där.

v.4.

Inskolningarna fortsätter hos de yngre, och det är jättekul! Denna veckan har vi också bakat muffins, till dropin-fikat som var i torsdags. Det var spännande att röra, och smaka!

De äldre arbetar med yrken. Denna vecka har de pratat om bland annat bagare, och vad de gör. De bakade också muffins, och vägde och måttade.

V. 3.

Vi har fått nya kompisar på förskolan! Vi vill hälsa Isabelle Sennklev, Elvira Frode, Algot Hovbrink och Mathilda Ohlsson varmt välkomna till oss!

I den yngre gruppen har vi denna veckan bekantat oss med våra nya kompisar, och fokus kommer några veckor  framöver ligga på att få ihop barngruppen till en trygg, gemensam grupp. Nu är vi 13 barn i denna grupp.

De äldre har målat nya bilder som ska hänga ovanför sina platser i hallen. De har fått måla, och sedan sätta in sig själva i bilden, och beskriva bilden.

Höstterminen 2016

V.50.

Denna vecka åkte de äldre till Marieholmskyrkan och gick på den årliga ”julvandringen”. En liten berättelse om hur Jesus föddes och varför vi enligt bibeln firar jul. Efteråt fick de fika och en julklapp som de öppnade på förskolan.

De yngre har fortsatt julpyssla, men också tillsammans med de äldre firat lucia. Mycket spännande!

V.49.

Julen närmar sig med stormsteg, och denna vecka har vi julpysslat och bakat pepparkakor. De yngre har gjort pepparkakor, målat jultomtar och granar.

De äldre (födda -11 och -12) var med skolan på isstadion och åkte skridskor. Väldigt spännande, dagen avslutades med gemensam lunch med skolbarnen i matsalen på skolan.

V.48.

Denna vecka har båda grupperna börjat med sina olika adventskalendrar.

De yngre har en adventskalender som genomsyras av Babblarna. Varje dag får barnen dra ett ”uppdrag” ur en vante som sitter fast på en gran. Sedan utför vi uppdraget, och det är alltid kopplat till någon av babblarnas olika ”egenskaper” utifrån läroplanen.

De äldres adventskalender baseras på enklare experiment. De tittar på ett klipp på UR, och sedan utför de experimentet. Det är ”Tiggy testar” som medverkar i klippen, tillsammans med Beppe.

20161201_083547 20161201_084433

V.47.

De yngre fick besök av Doddo. De har målat Doddo, och letat efter blåa saker. Doddo fick även välja sånger i sångsamlingen, och Doddo ville sjunga lucia-sånger!

De äldre var på utflykt till stan denna vecka. De åkte linje-bussen in, och med Lars tillbaka till förskolan. De gick av vid resecentrum, och stannade och tittade på alla tåg som stod där. Sen gick de vidare till torget och fick smaka på honung, De tittade vidare på de olika torgstånden som fanns där. Stadshuset besöktes, även apoteket där Elmers mamma Mikaela jobbade.

20161121_08455720161123_090334

V.46.

De yngre provade att måla med pastellkritor på svart papper, det blev väldigt fint! Det var lite kladdigt, men spännande att rita på svart papper.

De äldre åkte på teater. ”Coop lilla eko-skola” hette den. Den handlade om hur vi ska göra för att odla ekologiskt, och varför det är bättre än icke ekologiskt. Att åka Bussen med Lars är väldigt spännande för alla, framför allt de yngsta i denna gruppen, som inte åkt så mycket buss på förskolan.

20161115_09062120161116_100923

V.45.

Denna veckan kom DIDDI på besök hos de yngre. Diddi står för ”målande och skapande” i läroplanen. Vi har skapat Diddi på olika sätt denna vecka, och vi har också letat efter rosa saker, som Diddi fick ta med sig till glasskåpet.

De äldre skrev ett gemensamt brev till Håkon i Norge. Vi frågade hur han hade det och om det finns igelkottar hos honom. Efteråt vägde de brevet för att se hur mycket det vägde, och hur många frimärken som behövdes.

20161108_09110420161109_090820

V.43.

De yngre barnen gjorde spöken av våra händer och satte upp på ytterdörren, inför Halloween.

De äldre barnen fick uppdrag som de skulle lösa tillsammans. Ett av uppdragen var att lägga olika stora stenar i storleksordning i skogen.

20161027_09014620161026_120532

V.42.

Denna vecka introducerades Babba, det är den tredje av 6 Babblare. Bobbo, Bibbi och nu Babba alltså. Alla olika Babblare representerar olika områden i läroplanen. Babbas område är språket. Nu kommer vi jobba lite mer med språket på olika sätt med våra yngre. Detta gör vi bland annat genom att läsa böcker, sjunga sånger, och läsa ramsor. Bobbos område var rörelse, dans och musik. Bibbis område var matematik och teknik.

De äldre har dragit igång med skolans och förskolans gemensamma satsningsområde ”entreprenöriellt lärande”. Vi har tittat på bilder av barnens hus, och barnen har själva fått berätta om sitt hus. De andra barnen har fått fråga frågor om huset.

20161018_08494020161019_084435

V.41.

Denna vecka har ”de yngre” bland annat gått till gympasalen och haft rörelse. Vi hängde i ringar, klättrade över bänkar, kröp igenom tunnlar, och lekte med bollar. Jättekul tyckte alla som var med!

”De äldre” gjorde äppelmust med Anns råsaftscentrifug, detta var mycket spännande, och jättegott!

20161013_09501820161011_092044

V.40.

Bibbi kom på besök denna veckan, så nu jobbar ”de yngre” med Bibbi, istället för Bobbo. Bibbi är gul, så vi letade gula saker, och vi har målat Bibbi, och vart i skogen och plockat gula löv och blommor.

”De äldre” startade upp komposten denna veckan. Vi grävde ur den färdigkomposterade jorden och fyllde på med lite gammal kompost och en hel massa maskar. Senare gjorde vi eget äppelmos och fick då mycket skal och skruttar som vi kunde mata maskarna med.

20161005_10521620161003_102311

V.39.

Denna vecka var 1-2åringarna ute och lekte i alla vattenpölar. Att ösa vatten i hink kan man göra i en hel oändlighet!

3-5åringarna jobbade en del med vad som flyter och inte flyter i vatten, som en avrundning på arbetet  med vatten.

20160928_104235 20160927_092830

V.38.

I torsdags gick de yngre till skogen bakom skolan. Det blev väldigt mycket motorik-träning, då det var lite krångligt för de små att ta sig fram mellan tjocka grenar och stockar, stenar och stigar.

Denna vecka är det HYFS-vecka i hela landet. De förskolor som vill uppmärksammar hygien-arbetet på sin förskola. HYFS=hygien i förskola. De äldre gjorde ett ”tvätta händer-experiment”. De gnuggade in händerna i olja och kanel och tvättade sig sen. Då blev barnen varse om att man var tvungen att tvätta sig väldigt noga, eftersom det var svårt att få bort.

20160922_10085420160921_090113

v.37.

I onsdags gick de yngre  barnen på promenad. Vi gick bort och tittade på kossorna, och hittade olika saker på vägen. Bland annat en gräsklippare som klippte gräset på egen hand!! Och blommor som man kunde blåsa bort ludd på, traktorer, och rönnbär. Rönnbären tog vi med tillbaka till förskolan och gav till Bobbo, den röda Babblaren. Vi letade upp mer röda saker nu och ställde upp i vårat glasskåp, tillsammans med Bobbo.

De äldre fortsätter med sitt vatten-tema. Vi har tittat på ”Vattenmannen” från UR. Han visar på vattnets egenskaper. Vi passade på att leka med vatten ute, när vädret har varit så bra.

20160914_104217img_5706

V.36.

Denna veckan har de yngre målat händer, som vi satt upp i ”vink-fönstret”. Nu har alla barnen sin hand där som vinkar ut mot alla som går förbi.

De äldre har fortsatt sitt arbete med vatten, och har nu räknat alla kranar som finns på förskolan och skolan. När de hittat alla kranarna mätte de upp antalet på våra ”småklossar”.

20160906_090654img_5643

V. 35.

Nu är förskolan igång ordentligt efter hösten. Vi välkomnar våra nya kompisar Elis, Nadja och Victor, som alla har börjat i den ”yngre gruppen” (1-2 år). Leo, David, Charlie, Edda och Simon har gått över till den ”äldre gruppen” (3-5 år).

De yngre har bland annat läst om ”Dadda hälsar på”. Dadda är en av Babblarna, som de kommer arbeta med under hösten.

De äldre har bland annat jobbat med ”Vänerveckan”. De pratade om hur vattnets kretslopp fungerar, genom  att bland annat koka vatten.

20160831_085213